Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

vineri, 2 iunie 2017

Paine si vin, lapte si miere - Paine cu iaurt si seminte de in

Cautand o noua reteta de paine, am dat peste una cu seminte de in si mi-am amintit ca am un kg in portbagaj - colega mea de birou a comandat multe seminte pentru ea si pentru mine:)), nestiind la ce sa le folosesc si neparand prea apetisante n-am facut efortul de a le aduce in casa.
Am asteptat de ieri pana astazi sa se faca maiaua. Maiaua de o zi (cred ca impropriu se numeste maia), imi iese perfecta. In schimb pe cea "hranita"timp de o saptamana era sa o arunc cu tot cu vas. Mirosea ingrozitor a hoit de fiecare data si nu a crescut deloc. N-am idee unde am gresit, am incercat sa respect pana si orele la care sa inlocuiesc jumatate, am sa repet actiunea cand o sa-mi dispara din nas mirosul celei vechi.

Dar despre maia, voi vorbi atunci cand imi va iesi, pana atunci sa vorbim despre painea de astazi: paine cu iaurt si seminte de in:

   maiaua de seara: 100 g faina (eu am folosit integrala)+100ml apa+1lg ulei masline
          
    painea:
- maiaua
- doua lingurite de sare (mai cu varf)
- 1Lingura zahar brun
-150 ml iaurt gras la temperatura camerei
-200 ml apa calduta
-2 Linguri ulei masline
-100 g faina integrala
-370 faina 650 (am pus 350, dar apoi am mai completat cu inca 20 la framantat ca mi s-a parut prea moale aluatul)
-50 grame seminte de in
- un pic mai putin de jumatate/jumatate de plic de drojdie uscata (3/3,5 grame)
Se coace in oala cu capac, eu folosesc o oala emailata de 5 L (asta din poza de aici)
Se pun toate in vasul mixerului sau intr-un lighean in ordinea scrisa mai sus, se framanta timp de 10 minute, se lasa 30 minute la dospit. 
Se mai framanta 5 minute, se lasa 30 minute la dospit. 
Se toarna 100 ml apa calda (eu folosesc de la robinet) pe fundul unei oale incapatoare, peste care se pune o bucata mare de hartie de copt, care trece de gura oalei.
Se ia aluatul, se intinde cu mana sub forma de patrat, se aduna marginile dedesubt si se da o forma rotunda.
Se aseaza in oala aluatul si se mai lasa la crescut 30 minute; imediat ce asezam aluatul in oala, deschidem cuptorul la 230 grade.
Cu un cutit ascutit facem o cruce deasupra aluatului si o bagam la cuptor pentru 30 minute la 230 grade. Scadem temperatura la 200 grade si mai lasam 5 minute, apoi scoatem capacul de pe oala si mai lasam 5-6 minute ca sa se rumeneasca.

Painea are o consistenta foarte faina ( e moale, dar cumva consistenta, nu buretoasa), presupun ca de la iaurt, semintele ii dau o nota aparte;). Am acompaniat-o cu unt si vin:), iar maine dimineata, cu unt si miere si un pahar de lapte. 






8 comentarii:

  1. Paine cu primavara....Si painea si fotografiile sunt minunate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anca, e indicat sa se rasneasca semintele, pt ca altfel nu ajuta la nimic, sant eliminate din organism in forma lor originala.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata numai buna de mâncat 😊 Yamyyyy

    RăspundețiȘtergere
  4. E absolut superba, o poezie ! Ana Ghinea

    RăspundețiȘtergere
  5. Treebuie sa incerc si eu retetele astea pentru ca arata tare bine.Esti harnicuta foc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...